De Hamstery

Een kijkje achter de schermen

De Hamstery is gevestigd in een klein kamertje in ons huis. Voorheen was dit het kantoor van mijn stiefvader, die helaas is overleden. Toen werd het onze logeerkamer en langzaam maar zeker hebben de hamsters de kamer overgenomen tot Hamstery. In de tijd dat ik fok, nu zo’n vijf jaar, zijn er al heel veel verschillende huisvestingen geweest. Kleine Ikea kasten, grote Ikea kasten, verschillende kooien en aquariums. Nu moeten we rekening houden met een aantal factoren en daarop is de Hamstery nu ingericht. De kamer heeft daarbij ook een likje verf gekregen, klaar voor een frisse start!

Huisvesting

Wegens bepaalde factoren heb ik, nu de Hamstery weer een beetje kleur krijgt, bepaalde keuzes moeten maken op het gebied van Huisvesting. Omdat ik heel erg voor een ruime huisvesting sta en de richtlijnen van HamsterScaping moest er een goede tussenoplossing komen. Ik had het niet verwacht maar heb deze oplossing gevonden in de Samla bak 130l van Ikea. De buitenmaat van deze bak is 78x56x44cm, de binnenmaat van deze bak is 68×46,5x43cm; een oppervlakte van 3162cm2 en dus boven de minimale adviesmaat. Iedere bak wordt ingericht volgens de richtlijnen van HamsterScaping zodat iedere hamster heerlijke kan graven en zich kan verstoppen. Op de bakken zit geen deksel.
Het is niet de mooiste bak om te zien maar hij is wel functioneel en draagt er in mee dat ik toch de Hamstery kan voortzetten. De hamsters hebben het prima naar hun zin en graven er op los!

In iedere bak is het volgende aanwezig: * een graafbodem van hennepvezel, zaagsel & cotton clean, * meerdere huisjes, * loopwiel van 16,5cm of 20cm, * ruim genoeg zandbad, * nestmateriaal, * voer & waterbakje, * knaagmateriaal, * een kurktunnel, * extra accessoires.

Voeding

Er is goed gekeken naar welke voeding de hamsters in de Hamstery gaan krijgen. In de afgelopen jaren van mijn Hamstery ben ik een groot fan geweest van ‘Witte Molen Premium Dwerghamster’. Helaas is deze voeding alleen in 15kg te verkrijgen en met maar een paar hamstertjes is dat geen optie. Ik heb de keus gemaakt om wat voedingen uit te proberen maar helaas liep ik tegen wat problemen aan waar ik in de afgelopen vijf jaar nooit last van heb gehad. Op een begeven moment ben ik gaan rond kijken bij de producten van Witte Molen. Zij hebben hun verschillende lijnen wat verandert en nieuwe benamingen gegeven. Na lang dubben heb ik er toch voor gekozen om weer een grote zak te bestellen. In de Hamstery wordt ‘Witte Molen EXPERT Premium Dwerghamsters’ gevoerd.

Naast deze hoofdvoeding krijgen de dwerghamsters ook met enige regelmaat gedroogd fruit of groente. Denk hierbij aan stukjes rode biet(niet aan de drachtige hamsters), watermeloen, appel en dergelijke. Ook zo af en toe een handje rauwe andijvie of een gekookte aardappel. Wanneer het nodig is kan een hamstertje extra ondersteund worden met Brinta, aangelengd met kattenmelk; dit is lekker vet en geeft een goede boost!

Ruimte voor..

Hamstery Pure Colour is écht kleinschalig en moet daarom iedere ruimte nuttig gebruiken. In de kamer zijn 5 Ikea stellingkasten geplaatst op een maximale hoogte van 125cm zodat ik overal goed bij kan. Iedere stellingkast heeft plek voor drie bakken en één stellingkast bied ruimte om spullen te plaatsen zoals een bak voeding of de snackbakjes.

In de Hamstery is dus ruimte voor 12 dwerghamsters.

Bewoners

Er wonen hier niet alleen maar fokdieren. Dat kan natuurlijk ook niet omdat ik een jaar lang gestopt ben. De hamsters die hier woonden, en om welke reden dan ook niet zijn herplaatst, zijn hier dus ook gebleven. Ik mag die natuurlijk niet vergeten en daarom verdienen ze ook een plekje op de website.

* Pure Colour’s Freya | Vrouw | Roborovski Dwerghamster | 28-4-2018
* Pure Colour’s Chanou | Vrouw | Russische Dwerghamster | 6-6-2018 | Pensioenhamster

Beaudine in haar 120x50x50 bak.
%d bloggers liken dit: